Македонските власти заличиха от Централния регистър българския клуб Иван (Ванче) Михайлов“

...
Македонските власти заличиха от Централния регистър българския клуб Иван (Ванче) Михайлов“
Коментари Харесай

Македонските власти закриват българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля

Македонските управляващи заличиха от Централния указател българския клуб „ Иван (Ванче) Михайлов “ в Битоля, заяви БГНЕС.

Това е вследствие на смяната със задна дата на Закона за сдруженията и фондациите, съгласно който от клуба са имали 3 месеца, с цел да сменят името на клуба. Като причина се показва решение на Министерството на правораздаването от 17 март.



Восъчната фигура на Иван (Ванче) Михайлов в неговия музей в Щип

Според управляващите в съседката ни, името Иван Михайлов е обвързвано с фашистка идеология. В същото време има музей на Иван (Ванче) Михайлов в Щип. Българският клуб е основан от локалните македонски българи преди три години.



Музеят на Иван Михайлов в Щип

Централният указател оправдава мярката с решението на Министерството на правораздаването от 17 март. Българският клуб е основан от локалните македонски българи преди три години. На формалното разкриване през април 2022 година участва тогавашният министър председател Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и тогавашният посланик №1 и настоящ зам.-министър на защитата Теодора Генчовска.



Опожарената врата на клуб „ Ванче Михайлов “ в Битоля. 

Само месец по-късно клубът бе опожарен, а виновникът – артистът Ламбе Алабаковски, се размина с условна присъда. През последните две години в РСМ се води груба антибългарска и антиевропейска агитация, на която нито управляващите, нито опозицията се опълчват.

На 19-ти януари в Охрид грубо бе пребит секретарят на локалното българско съдружие Християн Пендиков.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР